Triger Değişimi Performansı Etkiler Mi?
Eksantrik mili ve krank milinin uyum içerisinde çalışmasını sağlayan triger kayışı, kırılma veya yıpranma riskini ortadan kaldırmak amacıyla üretici firmalar tarafından belirlenen aralıklarda, düzenli olarak değiştirilmesi gerekir.
Triger kayışı, yerleşik yüksek çekme elyafları olan ve kompozit kauçuk yapılı malzemelerden üretilen bir parçadır. Bu, krank mili ve eksantrik mili zamanlamasını doğru bir şekilde kontrol altına alarak yüksek stres durumlarında bile aracın çalışmasını sağlamaktadır.
Triger kayışı, avara kasnaklarına bağlı sistemin üzerinde çalışmaktadır. Triger kayışı gergisi yardımıyla doğru gerilimin sağlanmasına neden olmaktadır. Sistem, bazı motorlarda su pompası, enjeksiyon pompası ve yağ pompasını çalıştırabilecek yapıda üretilmektedir.
Söz konusu kayışın çalışma sıklığı ve işlev kaybı nedeniyle düzenli aralıklarla değiştirilmesi gereken bir parçadır. Araçta meydana gelen arızalanmalar işlevini yitiren parçalardan ötürü oluşmaktadır. Bu oluşumları en aza indirmek ve genel performansı artırmak adına düzenli olarak triger kayışının değiştirilmesi gerekir.
Triger kayışının değiştirilmesi performansının artmasına büyük oranda etki eden bir durum değildir. Çünkü performansın tamamen yükselmesi bir parçanın değiştirilmesi ile mümkün olacak bir durum değildir. Araçta işlevini yitiren başka parçaların var olması, aracın yaşı veya diğer sebeplerden ötürü performans kaybı yaşanmaktadır. Araçlara yapılan genel bakımlar sonrasında performansta ciddi artışlar yaşanmaktadır.
Bu anlamda aracın diğer aksamlarında yaşanan sorunlar giderilmedikçe tek bir parçanın değiştirilmesi genel performansa fazla bir etki vermemektedir.