Beyin araçta bulunan sensörlerden aldığı bilgilerle motorun performanslı bir şekilde çalışması sağlamaktadır. Beyinde meydana gelen hasarlar motor beyin arızası olarak nitelendirilmektedir. Motor beyin arızasını anlamanın farklı yöntemleri bulunmaktadır. Araçtaki lambaların yanıp sönmesi, araçta yanık kokusu oluşması, ateşleme yakıt sistemi arızaları, araç devrini almışken stop etmesi ve yakıt tüketiminde meydana gelen sebepsiz artışla motor beyninde meydana gelen arızaların belirtileri olabilmektedir.
Motor beyninin bozulmasının sebepleri; motorun suda kalıp ıslanması, aküde yapılan yanlış işlemler veya aracın dışarıdan aldığı hasarlardan kaynaklanabilmektedir. Motor beyni arızalarında motor beyni için tamir işlemi veya değişim işlemi yapılmaktadır. Bu durumlar aracın hasarına göre belirlenmektedir. Ancak komple motorun değişmesi yerine sadece parça değişmeleri yapılmaktadır.
Motor beyni arızalarında değişimden ziyade tamir işlemi önerilmektedir. Beyinde bir arıza olup olmadığı osiloskop adı verilen cihazla ölçülmektedir. Arıza tespit edildiği takdirde beyin resetleme işlemi yapılmaktadır. Beyin resetleme işlemine başlamadan önce beyin kablo yardımıyla bilgisayara bağlanmaktadır. Bilgisayara kurulan program ile beyin sıfırlanır ve girilecek bilgiler tekrar girilir. Oto servis beyin sıfırlama işlemi ile motoru eski performansına kavuşturmaya çalışmaktadır.